EN

Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία

Κοινοτική Πρωτοβουλία: Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013
Έτος: 2012 Τίτλος έργου: Integrated Program for skills enhancement of human resources in fashion sectors and facilitation of employees’ mobility in the cross-border region – SKILLS IN FASHION”
Τελικός Δικαιούχος: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ)
Περιγραφή
Το Έργο “Skills in Fashion” έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των στελεχών στους κλάδους ένδυσης, καθώς επίσης την ενίσχυση της κινητικότητας μεταξύ των δύο χώρων Ελλάδας και Βουλγαρίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της διασυνοριακής ζώνης. Οι Ειδικοί Στόχοι του Έργου “Skills in Fashion” είναι οι ακόλουθοι:
  • Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας στους κλάδους ένδυσης, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και μεταφορά γνώσεων, κοινών μεθοδολογιών και πρακτικών για την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού στη διασυνοριακή περιοχή.
  • Ο εντοπισμός των αναγκών σε στελέχη για τον κλάδο της ένδυσης στη διασυνοριακή περιοχή.
  • Η ανάπτυξη υποστηρικτικών εργαλείων και δομών που θα προσφέρουν υπηρεσίες συμβούλων και καθοδήγησης.
  • Η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης προσφοράς και ζήτησης.
  • Η δημιουργία ενός δικτύου υποστηρικτικών γραφείων διευκόλυνσης της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Η πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων δράσεων ανάπτυξης των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στη διασυνοριακή περιοχή.
  • Η αύξηση των επαγγελματικών ευκαιριών μέσω συμβουλευτικών δράσεων.
  • Η διευκόλυνση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού μέσω δράσεων δικτύωσης.
  • Η ανάπτυξη της συνεργασίας στον κλάδο στη διασυνοριακή περιοχή μέσω δράσεων που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον και άλλων χωρών.

Συνολικά οι εταίροι του έργου είναι 8. Πέντε από την Ελλάδα και 3 από την Βουλγαρία. Από την Ελλάδα εκτός από τον ΣΕΠΕΕ συμμετέχουν οι: Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών και Επιστημόνων Δράμας, Εμπορικό Επιμελητήριο Ξάνθης, ΚΕΚ Ένδυση και Γνώση Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ. Από την Βουλγαρία συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς: Business Incubator - Gotse Delchev, Entrepreneurship Promotion Centre (BI-GD), Local Economic Development Agency – Razlog (LEDA) και American University in Bulgaria (AUBG)

Κοινοτική Πρωτοβουλία: INTERREG IIIA Ελλάδα - Βουλγαρία 2000-2006
Έτος: 2008
Τίτλος έργου: Μελέτη -master plan ανάδειξης της αθλητικής κληρονομιάς των διασυνοριακών περιοχών Ελλάδας - Βουλγαρίας και διάδοσης του αθλητισμού, ως σημαντικού τομέα του πολιτισμού
Τελικός Δικαιούχος: Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κοινοτική Πρωτοβουλία: INTERREG IIIA Ελλάδα - Βουλγαρία 2000-2006
Έτος: 2008
Τίτλος έργου: Έρευνα καταγραφής μνημείων και διαδρομών θρησκευτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Βουλγαρίας
Τελικός Δικαιούχος: Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης

Community Initiative: INTERREG III Α/CARDS Greece-FYROM 2000-2006
Year: 2008
Τίτλος έργου: Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στον κλάδο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ανάπτυξη παροχής υπηρεσιών στις επιχειρήσεις του κλάδου
Τελικός Δικαιούχος: Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων





Πρόγραμμα MED
Τίτλος έργου: Small Mediterranean Insular Light Industries Enhancement and Support
Διάρκεια έργου: 01.05.2009 - 31.10.2011
Ακρωνύμιο: SMILIES

 

Περίληψη έργου:

Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες των νησιών της Μεσογείου είναι η γεωργία, ο τουρισμός και οι σχετικοί κλάδοι των τροφίμων και των κατασκευών, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλή εποχικότητα. Άλλες δραστηριότητες και η χειροτεχνία παρουσιάζουν μείωση. Ως εκ τούτου η εποχικότητα αυξάνεται. Για να αντισταθμιστεί αυτό το φαινόμενο, μπορεί να επιδιωχθεί οικονομική διαφοροποίηση μέσω της ανάπτυξης νέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, υψηλής τεχνολογίας, που βασίζονται στη γνώση, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και συμβατές με τις υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες.

Η μετατόπιση σε βιομηχανικές δράσεις που βασίζονται στη γνώση μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα των ευκαιριών εργασίας στα νησιά της μεσογείου. Ωστόσο, οι μικρές νησιωτικές βιομηχανίες μειονεκτούν σε περίπτωση μιας τέτοιας μετατόπισης καθώς βρίσκονται στην πιο ακριανό σημείο της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Το κόστος πρόσβασής τους σε στρατηγική δεξιότητα, αγορές, πελάτες ή παροχείς, συχνά εγκατεστημένους στις κεντρικές Ευρωπαϊκές αγορές είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Χρειάζεται συντεταγμένη τοπική δράση, υποστηριζόμενη από την εμπλοκή όλων των τοπικών φορέων και τη χρήση των αρτιότερων συνδέσμων στους μετακινούμενους στρατηγικούς (εθνικούς και παγκόσμιους) φορείς. Το έργο SMILIES προτείνει την οργάνωση ενός τέτοιου δικτύου με χειροπιαστές περιπτώσεις στο συγκεκριμένο πεδίο και με επικεντρωμένες δράσεις από τις οποίες θα οριστούν βιώσιμες πολιτικές και υποδομές που στηρίζουν τη βιομηχανική καινοτομία.

Το έργο συνδέει Τοπικές Αρχές, Εμπορικά Επιμελητήρια, Συλλόγους Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, Τεχνικά κέντρα, Παροχείς εκπαίδευσης και Έρευνας & Τεχνολογίας και Πανεπιστήμια για την ανάπτυξη υφιστάμενων βιομηχανικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και καινοτόμων έργων νέων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Η γεωγραφική εστίαση αφορά στην Κρήτη, το Αιγαίο, την Κύπρο και την Σικελία, προσφέροντας μια ποικιλομορφία μεγεθών και οργανωτικών δομών (Κράτος-Νησί, Περιφερειακά νησιά, Σύνολο μικρών νησιών). Το έργο SMILIES θα καθορίσει για κάθε περιοχή, καινοτόμες βιομηχανικές ενέργειες ενισχύοντας ή αξιοποιώντας τις τουριστικές τους δραστηριότητες, αγροτροφικές και οικοδομικές δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη τοπικών ή αναδυόμενων αγορών.

Με βάση την ειδικότητα, τις υπάρχουσες τοπικές δράσεις και την εμπειρία του εταίρου, η καινοτομία θα επικεντρωθεί στην χρήση πρωτοποριακών υλών (έξυπνες ίνες, ηλεκτρονικά πλαστικά κλπ.) για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, χρησιμοποιώντας καινοτόμες διαδικασίες και πουλώντας τα μέσω δημιουργικού σχεδιασμού και στρατηγικής προώθησης, μαζί με την υποστήριξη μιας διοίκησης που χειρίζεται αποδοτικά την παγκοσμιοποίηση, την καινοτομία, τις λύσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν.

Οδηγοί που ενισχύουν την τοπική συνεργασία και τις συμπράξεις και φέρνουν σε επαφή την δυσεύρετη τοπική εξειδίκευση με τις αγορές, τους παρόχους και τους πελάτες, θα στηρίξουν έργα της Μικρής Βιομηχανίας σύμφωνα με τις αναγνωρισμένες δράσεις μέσω συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων κάνοντας εκτεταμένη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών όπου κρίνεται απαραίτητο. Μοιράζοντας την εμπειρία από τους οδηγούς, θα οριστούν βιομηχανικές πολιτικές προσαρμοσμένες στο πλαίσιο των μεσογειακών νησιών, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα δικτυωθούν και θα δημιουργηθούν βιώσιμες υποστηρικτικές υποδομές οι οποίες μοιράζονται πόρους απαραίτητους για την υλοποίησή τους.


Print-icon 

ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΜΚΕ

Καραολή - Δημητρίου 20, Καλαμαριά Τ.Κ. 55131, Θεσσαλονίκη
Τηλ./Fax: 2310410121 Εmail: [email protected]
Login-iconLogin